Sauvignon blanc
Vin DOC-CMD Sarica Niculitel
Origine – Sauvignon Blanc se cultiva pe suprafete mari in Franta, regiunea viticola Bordeaux, podgoria Sauternes, pentru obtinerea vinurilor dulci; de unde se pare ca isi are si originea.
Tipul de vin dupa continutul in zahar – Vinul este SEC;
Limpiditate – Limpede cristalin;
Taria alcoolica – Minim 12% vol;
Culoare – Galben-Verzui;
Miros – aroma de florala, asemanatoare florilor de soc
Gustul – fructuos, cu prospetime, usor.
Asocieri culinare – Se asociaza foarte bine cu carnea de pasare, gaina sau pui, fiarte si chiar rumenite la cuptor, pestele alb, icrele, pastele cu sosuri usoare.
Strugurii – Sunt mijlocii, cilindro conici, uni sau biaripati, desi in boabe. Bobul este mic, sferic, cu pielita subtire, pruinata, de culoare galben verzui, pana la galben auriu la maturarea deplina; punctul pistilar persistent; pulpa zemoasa cu gust si aroma discreta specifica soiului.
Insusirile agrobiologice – Soi cu perioada mijlocie de vegetatie (165-175 zile), prezinta vigoare mijlocie de crestere si fertilitate buna, 60-70% lastari fertili. Maturarea deplina se realizeaza la 2-3 saptamani fata de soiul Chasselas dore. Rezistente biologice: sub aspectul rezistentei la ger s-a constatat diferente intre cele doua forme, mai rezistent fiind Petit Sauvignon (-20°C -220C), si ceva mai sensibil Gros Sauvignon (-18°C -20°C). Are rezistenta mijlocie la seceta si fainare, sensibil la mana, putregaiul cenusiu si moliile strugurilor.
Insusirile agrotehnice si tehnologice – Este un soi cosmopolit, prefera versantii cu expozitie sudica sau sud-vetica, bine insoriti, care asigura conditii pentru supramturarea strugurilor. Productiile destruguri care se obtin sunt de 6-8 t/ha la Petit Sauvignon si de 10-12 t/ha la Gros Sauvignon. Tehnologic, este un soi de inalta calitate. Acumuleaza cantitati mari de zaharuri 195-220 g/l, valorile mai ridicate fiind caracteristice la Petit Sauvignon, aciditatea totala a mustului ramane echilibrata 4,5-5,5 g/l H2SO4. Vinurile obtinute au o aroma fina, caracteristica.