Aligoté
Vin DOC-CMD Sarica Niculitel
Origine – Originar din zona Burgundia (Franța), de unde s-a răspândit, aclimatizându-se foarte bine în România, Bulgaria, Crimeea, Caucaz etc
Tipul de vin dupa continutul in zahar – Vinul este sec;
Limpiditate – Limpede cristalin;
Taria alcoolica – Minim 12% vol;
Culoare – Galben-vrzui;
Miros – Aroma neutrala, usor florala,
Gustul – Fructuos, cu prospetime, usor.
Asocieri culinare – Se asociaza foarte bine cu carnea de pasare, gaina sau pui, fiarte si chiar rumenite la cuptor, pestele din toate speciile, icrele, pastele cu sosuri usoare.
Strugurii – Strugurii sunt de marime mijlocie, maxim 30% dintre strugurii unui butuc pot fi de marime mica, de forma cilindrica sau cilindro-conica, aripați sau puțin lărgiți la bază. Boabele sunt mijlocii, sferice, uneori deformate, de culoare verde deschisă, slab gălbuie cu nuanțe arămii. Pielița este subțire și elastică. Sunt foarte bogati in must, in toamnele ploioase muegaiul poate face ravagii, avand in vedere ca este intr-o continua acumulare de must si pielia plesneste.
Insusirile agrobiologice – Perioada de maturare: semitârzie. Rezistenta mare la fainare, rezistenta mijlocie la mana si rezistenta mica la mucegai. Rezistenta mare la inghet. Rezistenta mica la atacul moliilor,
Insusirile agrotehnice si tehnologice – Productiile de struguri sunt de regula de 11-13 t/ha obtinandu-se un continut in zahar de 195-220 – 240 g/l. Se pot obtine si productii mai mari, zaharul in aceasta situatie nedepasind 220 g/l. Are o aciditate echilibrata, aciditatea fiind cuprinsa intre 6,3 – 8 g/l Ac. tartric.
Utilizare – pentru producerea vinurilor albe de calitate, a vinurilor brute pentru spumante și a sucurilor de struguri.