Sarica Niculitel
Podgoria Sarica Niculitel se afla in nordul Dobrogei, in imediata vecinatate a partii vestice a Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii. Casa Niculitel se afla in plaiul Sarica al localitatii Niculitel, deci la kilometrul zero al acestei podgorii. Renumele vinurilor produse la Niculitel de aici a pornit.
Initial, podgoria Sarica Niculitel avea arealul delimitat in jurul satului Niculitel, cu plaiurile Sarica, Badila si Cocos. Acesta este arealul adevarat al podgoriei Sarica Niculitel. Ulterior, arealul ei a fost extins prin tot felul de reglementari legale, cu scopul de a ajuta producatorii din centrele viticole vecine si de a avea dreptul de a folosi si ei Denumirea de Origine Controlata (DOC) SARICA NICULITEL. Aceasta denumire de origine ajuta in vanzarea vinurilor produse de ei.
Doar in aceste trei plaiuri, Sarica, Badila si Cocos, vita de vie gaseste conditiile pedoclimatice unice care au consacrat vinurile obtinute aici, respectiv: expunerea nordica in totalitatea ei, vecinatatea cu lacurile riverane ale Dunarii, adica partea vestica a Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii si intinsele paduri, aflate in imediata vecinatate la sud. Acesti trei factori, expunerea nordica, vecinatatea cu Dunarea care trimite inspre vii vapori de apa ce se degaja in timpul zilelor de vara caniculara si intinsele paduri din partea sudica sunt de natura a atenua arsita din timpul verii, strugurii obtinuti aici avand caracteristici care ofera vinurilor o tipicitate nemaiintalnita in alte areale viticole si neintalnita chiar in centrele viticole vecine cu centrul viticol Niculitel.
Temperatura medie multianuala este cu putin peste 10 grade Celsius, iar precipitatiile sunt undeva la 440 mm.
Referitor la sol, roca principala care a dus la formarea lui a fost loesul. Solul este permeabil, de prozitate medie, lutonisipos, cu drenaj foarte bun, nepermitand apei sa balteasca pentru mult imp. Predominant este cernoziomul.
Aproape toate vestigiile istorice medievale sau descoperire arheologica antice din podgoria Sarica Niculitel au incrustate sau pictate pe ele motivele vitei de vie. Creata de zei pentru ei si pentru fericirea lor, cu dibacie a fost furata de pamantenii podgoriei Sarica Niculitel si cu mult suflet depus, asa cum imperios se cere in orice arta, i-au intrecut pe ei, nemuritorii zei, in arta cultivarii acestei sacre plante si in arta producerii licoarei bachice.
Unul din primele documente care atesta vinul ca facand parte din principalele produse ale truditorilor nord-dobrogeni este datat in anul 1412
In anul 1574, polonezul STRYICOWSKI este servit de taranii nord-dobrogeni cu ,,struguri din care se face vin”
6 septembrie 1803, in vorbirea despre vadrarit din Hrisovul domnitorului Alexandru Moruzi se mentioneaza despre vinul adus in Moldova de la Niculitel.
1850, Ion Ionescu de la Brad remarca deosebita calitate a vinurilor din renumitele podgorii de la Niculitel.
1870, Nifon Balasescu remarca vinul de la Sarica Niculitel la fel de bun ca cel de la Odobesti.
La sfarsitul secolului al XIX-lea vice-consulul francez de la Constanta facea aprecieri deosebite cu privire la calitatea strugurilor si vinurilor
,,cu aroma imbatatoare si limpezime de cristal” din podgoriile dobrogene si indeosebi a celor din zona Sarica Niculitel.
1877, inspectorul general S.P. Radianu arata intr-un raport asupra viticulturii dobrogene ca inainte de acest an, in podgoria Sarica Niculitel
,,existau vii bune cu soiuri alese si chiar unice in felul lor…” si ca era cea mai renumita.
1900, satenii din Niculitel povestesc cu mandrie ca imparateasa Ecaterina a II-a a baut vin din podgoria Sarica.
Statisticile mentioneaza ca la inceputul secolului XX, erau cunoscute centrele viticole Badila, Sarica, Niculitel, Cocos, Telita, Babadag.
Aşa cum rezultă dintr-o statistică veche, în anul 1903 ţinutul nord-dobrogean detinea o suprafaţă de 5.800 hectare de viţă de vie şi realiza o producţie de 305.000 hectolitri de vin, situându-se pe al doilea loc în ţară, după cel al Putnei.