Manastirea Cocos Niculitel
Manastirea Cocos, principala atractie turistica a podgoriei Sarica Niculitel, se afla la 12 km vest de Casa Niculitel si la 6 km vest de comuna Niculitel. Este o obste de calugari cu doua hramuri: ,,Pogorarea Sfantului Duh’’ – biserica mare si ,,Sfantul Ierarh Nicolae’’- paraclisul.
Acest asezamant monahal se intretine din cultura campului, zootehnie si viticultura.
Prima atestare documentara este datata la 1679 de unde aflam ca pe aceste locuri se afla un schit de sihastri. Manastirea a fost ctitorita in 1833, de un grup de calugari de la Manastirea Neamt, Visarion, Gherontie si Isaia intorsi de la Muntele Athos. Numele de ,,Cocos’’ l-au hotarat a-l pune manastirii datorita unui cocos salbatic care canta in aceste mirifice locuri in fiecare noapte.
Prima biserica a acestei manastiri a fost demolata in anul 1910. Pe locul altarului acestei foste biserici se afla acum o troita pentru aducere-aminte.
Construirea primei biserici a fost inceputa in anul 1853, pe cheltuiala unui mocan ardelean. Era din piatra si caramida si avea hramul ,,Sfanta Treime’’.
Clopotnita, inalta de 30 m, ridicata deasupra portii principale, este monumentala si ii cucereste pe vizitatori la vederea de departe a manastirii. A fost construita in timpul staretului Daniel, 1862-1884.
Temelia actualei biserici a fost pusa la 1 septembrie 1911. A fost lucrata de pietrari italieni dupa planurile arhitectului Toma Dobrescu. A fost terminata in anul 1913. Are dimensiunile unei catedrale.
De o inegalabila frumusete este pictura din mozaic pe fond din aur de 24 karate, recent realizata de o echipa de pictori din Iasi. Este realizata intr-o perfecta armonie de culori si cu mare maiestrie artistica. Catapeteasma, de o inegalabila frumusete este sculptata in lemn de tei iar foita din aur a fost pus de o echipa de mesteri din Piatra Neamt.
Marea atractie crestina a acetui pitoresc asezamant monahal este constituita din moastele sfintilor mucenici de la Niculitel: Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos. Osemintele acestor sfinti martiri crestini au fost descoperite in anul 1971 la Bazilica Paleocrestina de la Niculitel.
De mare valoare arhitecturala este si cladirea de chilii ridicata in fata bisericii actuale, tot in timpul staretului Daniel. Este construita in stil oriental, cu pridvor de lemn si cerdac, acoperita cu olana. In anul 1959, aceasta cladire a fost declarata monument istoric.
Intregul complex este de o mare valoare arhitecturala si este intr-o fericita simbioza cu mirificul peisaj consituit din dealurile Niculitelului acoperite de paduri de tei. Vizitatorul podgoriei Sarica Niculitel trebuie, negresit, sa viziteze si acest binecuvantat de Dumnezeu asezamant monahal.