Manastirea Celic-Dere
Manastirea Celic-Dere este pitoresc asezamant monahal este situate pe soseaua Cataloi-Telita-Niculitel, aproximativ la 10 km, spre rasarit de Casa Niculitel. Este o manastire de maici.
Numele ,,Celic-Dere’’ este de origine turca si se traduce ,,Paraul de Otel’’, caci asezarea este situate pe valea acestui parau. Aici au fost gasite arme din perioadele stravechi.
Monumentala Biserica, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului’’ majestuos situata in partea de est a asezamantului, in capatul unui sir de trepte, foarte frumos amenajate.
Intregul asezamant cuprinde cladiri de mare valoare arhitecturala: cladirea paraclisului, muzeul de arta religioasa, staretia si noul complex de chilii construit pe partea stanga a scarii care duce spre biserica mare.
Piatra de temelie a acestui asezamant monahal a fost pusa intre anii 1835-1840 de calugari romani si doi calugari rusi, intorsi de la Muntele Athos. Ctitorul ei este considerat arhimandritul Athanasie Lisavenco, lipovean de origine din Targul Chilia, basarabia (1816-1880)
In anul 1845, calugarii sunt stramutati la Saon, infiintandu-se viitoarea Manastire Saon, iar aici sunt aduse maici din Basarabia, transformandu-se asezamantul in manastire de maici.
Biserica mare a manastirii, din piatra, a fost construita intre anii 1901-1916, fiind ctitorita de episcopul Paltenie Clinceni. Un element de noutate al acestei biserici este ca la subsol se afla o alta biserica, avand rolul de biserica de iarna. Initial, ea a avut destinatia de ,,gropnita’’. Hramul ei a fost ,,Izvorul tamaduirii’’ si s-a slujit aici intre anii 1932-1954.
In biserica se afla icoane de inestimabila valoare dupa cum de inestimabila valoare sunt si obiectele religioase din muzeul manastirii. Cea mai renumita este icoana cu chipul Mantuitorului, care se lumineaza cu trecerea timpului. Doar o putina parte din ea a mai ramas neluminata.
Arhitectura minunata, impreuna cu mirificul peisaj, creeaza o simbioza perfecta, facand-o sa ramana nestearsa in memoria celui care o viziteaza si se reculege in monumentala biserica, cu dimensiuni de catedrala.