Bazilica Paleocrestina de la Niculitel
Acest foarte interesant monument paleocrestin se afla in partea de nord-est a comunei Niculitel, la poalele dealului Chiatra Rosie, pe strada Muzeului, nr. 1. Bazilica paleocrestina a fost ridicata deasupra unor morminte martirice. Patru din acesti martiri au fost identificati intr-un sicriu colectiv, sub altarul bazilicii: Zotikos, Attalos, Kamasis si Philippos.
Acest complex arheologic, basilica plus cripta, au fost construite dupa anul 370 d. ch. Dimensiunile bazilicii, impresionante pentru acele vremuri, atesta existenta unei numeroase populatii crestine pe aceste locuri. Nu intamplator se spune ca dobrogenii sunt printe primii romani crestinati.
Cripta, care la momentul construiri bazilici se afla sub altar, are doua nivele: in cel de sus se afla un sicriu colectiv, cu osemintele sfintilor martiri, Zotikos, Attalos, Kamasis si Philippos iar dedesupt, un grup de doi martiri, care provin dintr-un mormant martiric mai vechi care a fost desfiintat atunci cand s-a construit aceasta cripta. Nu se stie numele celor doi martiri, doar ca pe placa care bloca accesul in aceasta parte inferioara era inscriptionat ,,Aici si dincolo sangele martirilor’’
Acest asezamant crestin este construit cu trei nave si artex, fiind cea mai veche constructie de cult crestin cu nartex.
Descoperirea lui a fost intamplatoare, si se datoreaza unei ploi puternice din vara anului 1971. Torentele acesteia, curgand pe una din ulitele satului Niculitel, a spalat pamantul scotand la iveala bolta criptei martirice. Cand autoritatile comuniste de la acea vreme au constatat ca aceasta descoperire arheologica este de o inestimabila valoare crestina, au lasat-o in parasire. Noi, copii ai acelor locuri fiind, ne jucam de-a vati-ascunsele prin ea. De foarte multe ori a fost inundata, cripta martirica fiind nu de putine ori umpluta cu ape aluvionare. In mod intentionat se dorea ca aceasta cripta sa fi fost intr-un fel distrusa. Numai protestele la UNESCO ale unor biserici ortodoxe surori din Europa, aflate in libertate, au determinat autoritatile romane de atunci sa inceapa niste sumare lucrari de protejare si conservare a acestui important vestigiu arheologic crestin.
In prezent, aici se afla un impunator si frumos muzeu arheologic, a carui constructie a fost finalizata in anul 2015.
In fiecare an, la 4 iunie, Biserica Crestin Ortodoxa Romana praznuieste acesti patru sfinti martiri de la Niculitel: Zotikos, Attalos, Kamasis si Philippos. Osemintele lor sunt depuse la mare cinste in biserica Manastirii Cocos. Numele acestor martiri erau deja mentionate in actele martirice, unde este si informatia ca au fost martirizati la 4 iunie la Noviodunum, cetate romana de la Dunare, in dreptul locaitatii Isaccea. Iata ca aceasta descoperire este o confirmare a scrierilor crestine de care dispuneau istoricii si biserica ortodoxa si care erau contestate de regimul comunist.
In anul 2015 a fost finalizat un proiect de reabilitare si modernizare acestui important complex archeologic, in valoare de 11 milioane de Euro, cu finantare nerambursabila europeana. Constituie una din mandriile locuitorilor comunei Niculitel.
Vizitatorii podgoriei Sarica Niculitel, includ in mod obligatoriu in programul lor vizita acestui monument paleocristin. 108. Programul de vizitare este de marti pana duminica, orele 8.00-16.00. Luni este inchis. Prin urmare, Casa Niculitel nu este asezata numai pe traseele turismului oenoviticol dar si pe cele ale turismului religios.